Meklēt šajā emuārā

2014/02/09

Šurp grāmatas uz skolu. Es būšu teicamnieks!


Kā trīs bērnu mammai man b.d. un skolas jautājums bija ļoti aktuāls. Tā ir viena no lietām ar kuru b.d. un skolēnu vecāki saskaroties var palikt ar sirmiem matiem un tukšām kabatām. Vispirms par b.d., tie visi ir maksas un rindas ir ļoti garas (līdzīgi kā LV) B.d. HK var sākt apmeklēt no 3g. vecuma.  Katram ir jāiztur intervija un jāiesniedz CV, droši vien daudziem rodas jautājums, ko tāds divgadnieks var labu pastāstīt intervijā, vai ko vecāki var CV uzrādīt. Intervijā vairāk tiek skatīts, cik drošs ir bērns, komunikabls un patstāvīgs, bet CV vecāki parasti norāda, kādus pulciņus bērns ir apmeklējis ( jo vairāk, jo lielāka iespēja bērnam tikt b.d.) Tāpēc, kā bērns sāk staigāt, tā ātri uz pulciņiem :)
Jaunākā meita b.d. gaitas šeit uzsāks septembrī, izvēlēties varēja starp rīta grupiņu, pēcpusdienas vai pilna laika ( no rīta līdz vakaram). Rīta grupiņa no 9.00- 12.30 un otra grupiņa no 12.30-15.30. Pusdienas var pasūtīt, lai atved, vai pašam pusdienas dot līdzi. No 5-6 gadu vecuma HK bērni sāk iet skolā.
HK eksistē trīs veidu skolas: valsts skolas, valsts subsidētās skolas un privātās internacionālās skolas. Valsts skolas ir bezmaksas un pieteikšanās rindas nav garas, bet lielākoties skolēni līdzīgi kā pie mums tiek uzņemti pēc reģistrētās dzīvesvietas. Apmācību valoda ir Cantonese (tradicionala ķīniešu val.) un angļu valoda.
ESF( Englisch Schools Foundation) skolas subsidē HK valdība, lai nodrošinātu izglītību angļu valodā skolniekiem, kuri nerunā ķīniešu val. Šajās skolās tiek īstenots Britu izglītības standarts, rindas ir ļoti garas ( pat 3 un vairāk gadi ) un tiek uzņemti tie skolēni, kuri dzīvo noteiktās skolas rajonā. Ar katru gadu subsīdijas tiek samazinātas un mācību maksa līdz ar to pieaug. Lai mācītos šajās skolās ir jāaizpilda pieteikuma veidlapa un jāiztur intervija.  Agrāk priekšroka tika dota ķīniešu val. nerunājošiem bērniem, bet tagad tā vairs nav. Aptuvenā maksa sākot no HK$ 60,000 (turklat jaiemaksa depozits) par mācību gadu pamatskolā līdz HK$ 100,000 par mācību gadu. Privātās internacionālās skolas-maksas skolas, kur mācību maksa var sasniegt pat HK$ 200.000 par mācību gadu, papildus jāsamaksā vēl pieteikšanās maksa, vietas rezervācijas maksa, par grāmatām utt. Jo 
prestižāka skola, jo astronomiskāka summa. Ar katru gadu mācību maksa tiek pārskatīta un parasti arī palielināta. Pieteikumu sūtīšana notiek gadu iepriekš, bērniem jāiet uz interviju un tad trīs nedēļu laikā tiek paziņots vai ir uzņemts bērns skolā vai nē. 
Abas vecākās meitas apmeklē privāto internacionālo skolu, vispirms gājām mēs vecāki uz interviju un pēc tam tika uzaicinātas meitas. Intervijā meitenēm bija gan mutiski jautājumi, piem. par ģimeni, hobijiem, ko patīk brīvā laikā darīt un uzdevumi. Mācību gads skolā kurā iet meitenes  ir sadalīts 3 semestros. 1. sem. sākas 19. augustā līdz 18. decembrim ( pa vidu oktobrī ir nedēļu brīvlaiks) 2. sem. no janvāra līdz 11 aprīlim. un 3 sem. no 28 aprīļa līdz 26 jūnijam. Meitenēm skola sākās 8.45 un ilgst līdz 15.15., pa vidu ir četri pārtraukumi ieskaitot pusdienas. Katru dienu ir deviņas stundas, literatūra, lasīšana, ķīniešu val., mūzika, fiziskas aktivitates stunda utt. Visus mācību materiālus mēs pirkām paši (grāmatas nodrošina skola par atsevišķu samaksu), skolā nav formastērpu, bet konkrēti aprakstīts kādiem jāierodās skolā, kā matiem jābūt sapītiem, par atļauto bižutēriju skolā utt. Starpbrīžos visi dodās ārā skolas pagalmā, kur iekārtots spēļu laukums ar šūpolēm un slidkalniņiem. Par pusdienām vecāki var paši izlemt vai bērniem dot līdzi vai pasūtīt. Katru dienu var izvēlēties starp trim ēdieniem un maksa ap 20 HK$. Mēs no sākuma pasūtijām, bet ēdiens bieži bija ar specifiskām garšvielām, kas meitenēm negaršoja un paēdušas viņas nebija. Tagad es pagatavoju dienu iepriekš pusdienas un dodu viņām līdzi.  Pārtraukumos ir atļauts ēst no mājām paņemtos cepumus vai augļus.  Mājas darbi netiek uzdoti, citreiz ir uzdots kāds projekts. Nesen skolā bija projekts " Travelling by air", tad visiem skolēniem tika lūgts uz skolu atnest kartona kastes, jo vēlāk katrs izgatavoja lidmašīnu:) Bērni ir smaidīgi ar skolu ļoti apmierināti un katru nedēļas nogali nevar sagaidīt, kad pienāks pirmdiena, lai ietu uz skolu. Skola piedāvā arī plašas ārpusskolas aktivitātes sākot no teātra pulciņa un beidzot ar loku šaušanu.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Kaira, Ēģipte

  Kādēļ Kaira un nevis kāds kūrorts Ēģiptē? Tādēļ, ka neesam ( esmu to jau teikusi) "baseinu ģimene". Varam 1-2 dienas augstākais ...