Meklēt šajā emuārā

2018/02/09

“Lai see”



Tuvojas straujiem soļiem ķīniešu Jaunais gads, tas šogad sāksies 16 februārī un beigsies 19 februārī. Tie šeit ir lielākie svētki un Jaunā gada svinībām šeit visi gatavojas laikus. Tiek uzliktas dekorācijas, mandarīnu koki parādās, tiek tīrīta māja.

Šoreiz pastāstīšu par “ lai see”, kas tās tādas, kam tās domātas utt. It sevišķi tas būs noderīgi tiem kuri uz šejieni pārcēlušies nesen un tas ir pirmais Ķīniešu Jaunais gads Honkongā.

Tātad “ Lai see” ir sarkanas ( parasti) aploksnes ar noteiktu naudas summu iekšā kuras tiek dāvinātas divas nedēļas pēc Jaunā gada. Nekad neliekat BALTĀS aploksnēs naudu, tās pasniedz bērēs! Tas nav tik vienkārši kā var šķist pirmajā brīdī, ielikt sarkanā konvertā naudu un pasniegt. Ir vairāki noteikumi kurus, lai nekristu kaunā un neaizvainotu vietējos jāzina un jāņem vērā.


Piem. ja jūs strādājat birojā un Jūs esat vadītājs, jūs aploksnes pasniegsiet saviem padotajiem, nekad darbinieki nepasniegs Jums. Tāpat jūsu boss pasniegs jums, ne otrādi. Manā gadījumā es aploksnes pasniedzu mūsu mājas apkalpojošam personālam, apsardzei, konsjēržiem, apkopējām. Vīrs pasniedz gan apkalpojošam personālam, gan saviem darbiniekiem.

Ja esat precējies, tad aploksnes tiek pasniegtas divas, ja neprecējies viena.

Cik tad parasti naudiņu liek aploksnē?

Parasti apkopējām, mājas sargiem tie ir 20 HK$, bērniem jaunākiem par 10 gadiem pietiek arī ar 10HK$, citreiz mani bērni ir saņēmuši šokolādes naudiņu, priekš lielākiem bērniem 20 HK$ vai 50HK$. Vecākiem un tuvākiem radiniekiem nauda tiek parasti likta lielāka.

Es parasti visās aploksnēs salieku pa 20 HK$

Atceraties NEKAD nedrīkst likt monētas, naudaszīmei jābūt vienā gabalā un labāk jā tā ir jauna. Parasti ķīnieši dodās uz banku, lai samainītu naudaszīmes pret jaunām un rindās pavada vairākas stundas.
Neliekat divas 20 naudaszīmes, jo 40 ķīniešu valodā skan kā nāve.
Aploksnes ir jāpasniedz ar abām rokām( tā arī ir jāsaņem)tā ir pieklājība. NEKAD bērni nepasniedz personālam vai vecākiem cilvēkiem tā skaitās necienīga uzvedība.


Dažas frāzes kuras varat iegaumēt, ja braucat uz šejieni kantonu valodā:


“Sun nin fai lok!” - Laimīgu Jauno gadu!


“Gong hei fat choy!”- Sūtam labu laimi tev ceļā!


“Sun tai gin hong!” - Vēlam labu veselību!


“Dai gat dai lei” - Vēlam jums veiksmi un labklājību!


Gong hei fat choy bloga lasītāji, lai veiksmīgs un izdevies Jums visiem jaunais gads!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Kaira, Ēģipte

  Kādēļ Kaira un nevis kāds kūrorts Ēģiptē? Tādēļ, ka neesam ( esmu to jau teikusi) "baseinu ģimene". Varam 1-2 dienas augstākais ...