Meklēt šajā emuārā

2018/02/02

Jaundzimušo aprūpe Honkongā


Izrakstoties ārā no slimnīcas ar jaundzimušo nekavējoties jāpiesaka vizīte sev tuvākajā poliklīnikā.  Šeit var izšķirties starp valsts sistēmu un privāto.
Tai pašā nedēļā arī tiek iedots datums, kad jāiet. Neviens kā LV uz mājām pirmajās dienās nebrauc, šeit jāiet pašam.
Neko patīkami nebija piektajā dienā pēc ķeizargrieziena operācijas  ar jaundzimušo doties uz poliklīniku, sēdēt rindā ( kopumā man tas aizņēma 2 h) staigājot pa kabinetiem un gaidot. Atbildot uz medmāsu jautājumiem un aizpildot anketas. Kā piem. Vai ar karstu dzērienu rokās var barot zīdaini, vai zīdaiņa gultā var būt pilna salikta ar mīkstām rotaļlietām, kā arī jautājumi lai noteiktu mammas mentālo stāvokli. Vai bieži gribās raudāt, vai bieži ir skumjas, nomākts garastāvoklis. Tas ir apsveicami un pieļauju, ka daža jaunā māmiņa tiešām neapzinās riskus un baro jaundzimušo un otrā rokā turot karstu kafiju vai tēju. Kā arī pietiekami daudz ir gadījumi, kad mammai  ir pēcdzemdību depresija un citreiz, kad pamana tuvākie cilvēki jau ir pa vēlu un tas ir beidzies diezgan skumji ar letālām sekām. Ta kā tās bija vienmēr ilgs laiks, ko man vajadzēja pavadīt poliklīnikā tad par labu izšķīros privātajam ārstam. Ja valsts sistēma ( goverment system) ir bezmaksas tad protams par privāto ārstu jāmaksā pašam vai arī jābūt labai apdrošināšanas polisei. Ta kā apdrošināšanas mums nav, tad jāmaksā par visu pašiem.
Ārsta konsultācija ( 15 min., ja vēlies ilgāku konsultāciju tas ir jāpiesaka iepriekš), ja vēlāk kā 24h atsaki konsultāciju tāpat tiek rēķins izstādīts un tas būs jaapmaksā, cena ir 80€, plus ja ir nepieciešami kādi vēdera pilieni vai krēmiņi viss tas ir papildus. Godīgi katru reizi grozies kā gribi, 100€ dakteres budžetā ieripo.
Potes visas arī ir par maksu. Piem.2 mēn. vecumā potes maksāja 400€, Honkongā ( goverment system) kalendārā par papildus samaksu ir iekļautas pote pret rotavīrusu un pneimakoka baktēriju. Ta kā es zināju, ka šīs abas potes bez noteiktajām es potēšu, tad uzreiz visu dariju pie privātārsta, lai nav lieki jāstaigā. Runājot par pašu potēšanas kalendāru, tas daudz neatšķiras no Latvijas, tās pašas potes 1 mēn., 2 mēn., 4 mēn., 6 mēn. un gada vecumā. Vēlāk 1,5g un tad Primary 1 un Primary 6.
Nauda ir briesmīga un priekš Latvijas vidējā mēroga neaptverama, bet  mums ar vīru bija  svarīgi pirmajā  bērna dzīves gadā atrast ārstu kuram mēs uzticamies, kurš spēj izskaidrot  perfektā angļu valodā visu nepieciešamo.
Mans uzskats vienmmēr bijis, ja rada bērnus, tad jāzin arī savas finansiālās iespējas, ko var atļauties un ko nē. Atgādināšu, ka šeit nav nekādu pabalstu, atlaižu ģimenēm ar bērniem. Kā arī mēs nekādus bērnu pabalstus no Latvijas par saviem četriem bērniem nesaņemam!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Kaira, Ēģipte

  Kādēļ Kaira un nevis kāds kūrorts Ēģiptē? Tādēļ, ka neesam ( esmu to jau teikusi) "baseinu ģimene". Varam 1-2 dienas augstākais ...