Meklēt šajā emuārā

2016/01/12

Moving HK style


Pārvākšanās no viena mājokļa uz otru šeit ir pavisam ierasta lieta. Salīdzinot ar LV, šeit reti dzīvo vairākus gadus no vietas vienā dzīves vietā. Tas notiek tāpēc, ka lielākā daļa mājokļus īrē, nevis iegādājušies vide ir ļoti dinamiska, skolu maiņas, izdomā padzīvot citā HK rajonā tuvāk līcim, kalniem utt. Šeit dzīvokļu cenas svārstās no vairākiem simtiem tūkstošu līdz vairākiem desmitiem miljonu, nerunājot nemaz par luksus īpašumiem. Jābūt ļoti bagātam un neprātīgam, lai 80 m2 dzīvokli ar balto apdari iegādātos par vairākiem miljoniem dolāru. Jāatzīmē, ka HK ir dārgākā īrē pasaulē, ja ņem izmaksas uz vienu m2 (augksta īre, mazi mājokļi).

Parasti īres līgums šeit ir noslēgts uz diviem gadiem, vienu gadu tas ir fiksēts un lauzt to nedrīkst. 
Pēc gada var paziņot mēnesi iepriekš izīrētājam, ka vēlies vākties ārā. Gadījumos, ja kāds pārceļās prom no HK un līgums vēl ir spēkā, īres maksa jāturpina maksāt vai jāmēģina atrast vietā cits īrnieks. Īres tirgus ir ļoti labi sakārtots. Ja salīdzina ar LV, maz ticams, ka izīrējot savu dzīvokli, īrnieki vienkārši pazudīs, dzīvokli izdemolēs un vēl atstājuši milzu elektrības vai apkures rēķinu. Izīrētājs parasti ir arī nodrošinājies iekasējot depozītu maksu 3 īres maksu apmērā (piemēram, ja trīs istabu dzīvoklis mēnesī maksā 2,500€, tad šo summu pareiziniet ar 3), Vācoties ārā un pēc dzīvokļa nodošanas parasti šī summa tiek atdota. Ir arī šeit negodīgi izīrētāji, kas atsakās atdot depozīta naudu, tad vienīgais ceļš - tiesa.

Lielākā daļa darījumu šeit notiek caur mākleriem, pie līguma noslēgšanas abas puses (īrnieks un izīrētājs) māklerim maksā komisijas naudu (50% no ikmēneša īres maksas). Pēc tam, ja ir kādas problēmas (dzīvoklī kaut kas nestrādā), tu griezies pie sava māklera un viņš pēc tam to risina tālāk ar dzīvokļa īpašnieku. 

Kā ar pašu pārvākšanos? 
Piejamas dažādas pārvākšanās kompānijas. Sākot ar tādām, kas visu pašas sapakos, aizvedīs un jaunajā dzīvoklī visu saliks un pieliks, un beidzot ar tādām, kas tikai pārvedīs sapakotās lietas. Abos divos gadījumos cenas ir neprātīgas (kā vairumam pakalpojumu HK). Pirmajā gadījumā jārēķinās no 2,000/3,000€ un uz augšu, otrajā gadījumā 900-1,000€ atkarībā no kuras vietas uz kuru ir jāparved mantas). Vēlreiz piebildīšu ka HK ir maza un šeit nav tādu attālumu kā Rīga-Daugavpils. 

Mūsu gadījumā, kad pārvācāmies pāri ielai, par gultu un skapju pārvešanu samaksājām 600€. 
Citreiz ir pat lētāk ir tikai pārvēst savas personīgās lietas - visas mēbeles no jauna nopirkt IKEA



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Kaira, Ēģipte

  Kādēļ Kaira un nevis kāds kūrorts Ēģiptē? Tādēļ, ka neesam ( esmu to jau teikusi) "baseinu ģimene". Varam 1-2 dienas augstākais ...